Hopp til hovedinnhold
En hånd viser frem mikroplast og plastpellets

Hva er plastpellets?

Redigert:23.3.2023

Plastpellets en type mikroplast, som er laget av raffinert råolje og andre tilsetningsstoffer. De er formet som små runde plastkuler, i flere farger, med en størrelse på mellom 2 og 4 millimeter i diameter. Vi produserer plastpellets fordi det er praktisk når den senere skal transporteres og brukes til å lage nye plastprodukter. Plastpellets kalles også plastgranulat og blir ofte omtalt som havfruetårer når de havner på avveie i havet.

Når plastpellets havner på avveie

Hovedårsakene til at plastpellets kommer på avveie er gjennom produksjon og under transport. Når plastpellets havner på avveie i det marine miljøet fraktes det videre med havstrømmene. Plastpellets kan synke ned mot havbunnen, bli spist av ulike arter, frakte bakterier og planteplankton over større avstander eller skylle i land langs kysten. Grunnet sin lille størrelse er det svært krevende å få ryddet all plastpellet når uhellet først er ute. Derfor er de viktigste tiltakene å sikre at plastpellets ikke havner på avveie i utgangspunktet.

Hvor mye plastpellets havner på avveie?

Årlig er det estimert at minst 450 tonn av sylinderformede, små plastpellets slippes ut som følge av tap fra plastproduksjon først og fremst (Mepex 2015). Denne beregningen er et nasjonalt estimat. Per dags dato eksisterer det ingen overvåkning eller rapportering av små til middels store utslipp av plastpellets som havner på avveie.