Hopp til hovedinnhold
Folk i en vik som rydder. Hav og fjell i bakgrunnen.

Hvordan kan du hjelpe med å redusere marin forsøpling?

Redigert:18.10.2022

Vi kan alle gjøre en forskjell for å redusere forsøplingen av havet. Men hvordan? Her har vi samlet noen tips til hvordan du kan bidra til å stoppe forsøplingen av havet.

Engasjer deg i strandrydding

Strandrydding er et av de viktigste tiltakene vi har mot marin forsøpling. I Rydde kan du enkelt få oversikt over ryddeaksjoner nær deg som du kan delta på, eller du kan opprette en egen aksjon og invitere med deg venner og familie. Det å rydde litt med å ta med deg søppel du kommer over på tur bidrar også.

Registrer forsøpling

Beslutningstakere trenger informasjon om omfanget av forsøplingen, hva det finnes mest av og hvor, fordi det gir kunnskap og et grunnlag for hvor tiltak trengs for å forebygge forsøpling og for å redusere forsøplingen som allerede er i havet og langs kysten.

Derfor oppfordrer Marfo alle til å bidra med folkeforskning og datainnsamling, slik at vi kan sette inn spesifikke og målrettede tiltak mot marin forsøpling.

Hvor kan du bidra med data?

Er du frivillig rydder kan du registrere hva du har ryddet og også melde inn forsøpling i Rydde.

Dersom du jobber profesjonelt med marin forsøpling kan du bruke Rent hav.

Etterlat naturen #likefinsomfør

Plast bruker lang tid på å brytes ned, og setter varige spor i naturen. Plast på avveie i naturen kan føre til forsøpling av elver og vassdrag og til slutt ende opp i havet. Husk å alltid etterlate naturen i den stand den var da du kom og gjerne bedre. Rydd etter deg og ta med deg søpla hjem dersom det ikke finnes en søppelkasse der du befinner deg.

Få flere tips til hvordan du kan etterlate naturen #likefinsomfør hos Hold Norge Rent.

Meld inn tapt fiskeutstyr

Tapte fiskeredskaper fra fritidsfiske fører til spøkelsesfiske og marin forsøpling. Dersom du finner eller selv mister fiskeutstyr når du er på havet kan du melde ifra til Fiskeridirektoratet via Fritidsfiskeappen. Det gir organisasjoner som rydder under oversikt over forsøpling og det tapte utstyret kan bli ryddet.

Her finner du også gode tips til hva du kan gjøre for å unngå tap når du er på havet.

Hva du kan gjøre i hverdagen?

Kildesortering

God avfallshåndtering er vesentlig i arbeidet med å forebygge marin forsøpling. Dersom ikke avfall blir håndtert på en god måte, risikerer vi at det havner i sjøen via avløp eller vær og vind.


Les mer om hvorfor kildesortering er viktig.

Bruk plastposen om igjen

Ifølge Handelens Miljøfond sparer vi Norge for mer enn 300 millioner plastbæreposer i året, dersom hver nordmann bruker hver pose som handlepose én gang til. Bidra til å redusere plastforbruket ved å ta med deg plastposer du har fra før eller et handlenett når du skal på butikken. Les Handelens Miljøfond sine gode tips for gjenbruk av plastposen.

Produktvalg, gjenbruk og reparasjon

I over halvparten av tekstilene som produseres i dag er av plast eller har plast i seg. Disse klærne er laget av materialer som polyester, nylon og akryl. Når du vasker klærne dine i vaskemaskinen, løsner det bittesmå plastbiter fra plaggene og disse fraktes ut i miljøet og havet via vaskevannet.

Naturvernforbundet har laget en nyttig oversikt over miljøvennlige tekstiler og hvordan ta bedre vare på klærne og unngå utslipp av mikroplast ved vasking.

Se oversikten her.

Ta bevisste valg og tenk over hva tekstilene og produktene du kjøper er laget av Og husk at det er mye fint man kan kjøpe brukt som fortsatt er i god kvalitet. Det å kjøpe mindre og å være en bevisst forbruker reduserer ikke bare plasten i havet, men er også bra for miljøet og klimaet.