Hopp til hovedinnhold
En gruppe personer ved fjorden.

Lanserte Rydde med klima- og miljøministeren

Redigert:12.10.2023

Rydde ble 31. august lansert med ryddeaksjon på Bygdøy. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, Oslos ordfører Marianne Borgen og Ryddes støttespillere var med og tok Norges nye verktøy for å bekjempe forsøpling i bruk.

- Nå er vi endelig klare for å markere Rydde, det nye nasjonale verktøyet som alle ryddere kan ta med seg ut på ryddeaksjoner, sa direktør ved Senter for oljevern og marint miljø, Ann-Helen Ernstsen, da hun åpnet markeringen i Paradisbukta på Bygdøy.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og Oslos ordfører Marianne Borgen var til stede på markeringen og fikk teste ut appen i felt.

- Den store årlige strandryddedugnaden er rett rundt hjørnet, og jeg vil oppfordre alle som kan til å laste ned appen Rydde og ta den i bruk, både i september og de mange ryddeaksjonene som kommer etter det, sa Sveinung Rotevatn under markeringen.

Målet for markeringen var å rydde søppel i Paradisbukta og registrere funnene i Rydde etterpå.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn fikk teste appen i felt sammen med Anja Meland Rød fra SOMM.

- Fantastisk app for å mobilisere

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, understreket hvor viktig Rydde vil være for å mobilisere til mer ryddeaktivitet fremover.

- I tillegg til den informasjonen både forskere og andre får ved at vi bruker Rydde, tror jeg også den vil være en fantastisk app for mobilisering. Du kan hekte deg på en annen sin dugnad, eller du kan lage din egen og invitere andre med, sa Borgen.

Både ordføreren og statsråden fikk en grundig gjennomgang av appen fra prosjektlederne Anja Meland Rød ved senteret og Mari Mo Osterheider i Hold Norge Rent, før det var tid for rydding og registrering.

Gir beslutningstakere viktig informasjon

Registreringene i Rydde bidrar til forskning og kunnskap om forsøplingen nasjonalt og lokalt. Under ryddeaksjonen ble det funnet blant annet sneiper, snus, plastposer, fiskesnører og flasker.

- Det er alltid lærerikt å gå og lete, også fordi du finner ut hva kildene er. Plasten må vi rydde uansett, men det må være et mål å hindre at det kommer ut i naturen i utgangspunktet. Derfor er Rydde-appen så nyttig, fordi det du registrerer, vil gi oss som er beslutningstakere mer informasjon, slik at vi kan forsøke å forhindre at det kommer ut i naturen, sa Rotevatn under ryddeaksjonen.

Senter for oljevern og marint miljø og Hold Norge Rent har utviklet Rydde, med støtte fra Handelens Miljøfond og Miljødirektoratet. Målet med verktøyet er å gjøre det enklere for alle å bidra til å holde havet og naturen ren.


- Sammen med Senter for oljevern og marint miljø skal vi nå samarbeide tett om å tilrettelegge best mulig for frivillig opprydding i årene som kommer, sa Lise Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent.

Denne gjengen har vært tett på utviklingen av Rydde. Maria Antonsen og Anja Meland Rød fra SOMM, Tor Gunnar Øverli fra Avinet, Mari Moe Osterheider fra Hold Norge rent og Marte Teigen fra Haltenbanken.